Pampas trava (Cortaderia selloana)

Pampas trava je ukrasna, žbunasta trava. Možda će vam delovati sasvim obično i neupadljivo, ali to je samo na prvi pogled. Najlepša je i najbogatija žbunom i bojama u periodu jesen-zima, te tek tada možemo govoriti o utisku koji ostavlja na posmatrača i na kraju poklonika i obožavaoca. Ako se nekad budete dvoumili, da li je ovo prava ukrasna biljka za Vašu baštu ili unutrašnjost Vašeg boravka, zaustavite se u nedoumicama. Da, pampas je bogatstvo boja i izraza u Vašoj bašti, a idealan i ekstravagantan kao osušen buket u Vašem enterijeru.

U prirodi

Priroda je savršena, to svi znamo. Udesila je svoja pravila, zakone i svoju lepotu da svima zastane dah, na koju god stranu da se osvrne. Potpuni pogodak je očekivano napravila i sa pampas travom. Na naizgled jednostavnu stabljiku, sa pepeljasto zelenim oštrim listovima,  je postavila jedan od najlepših žbunastih buketa listova, razbarušenih, slobodnih, atraktivnih boja i izgleda. Ali, to je samo naizgled.  Ukrasna metlica na kraju stabla može biti bele ili ružičaste boje, a kada se osuši bela postaje krem bela, a ružičasta dobija braonkaste tonove.

Raste uglavnom pored vodenih površina, rečica, jezera, močvara i predstavlja stanište za nebrojene vrste ptica, insekata. Sa rascvetalom metlicom podseća na prelepu fontanu, spremnu da pruži vizuelni užitak svakom oku.

U bašti

Bašta je naš raj, naš ponos i dika. To je mesto gde dodirujemo prirodu, gde skupljamo njene darove i koristimo energiju koju nam nesebično pruža. Kada nastupe klaustrofobični trenutci u našim životima, skučenost, negativne misli i problemi svakodnevnice, rešenje je u izlasku na otvoren prostor. Idealno je da taj prostor bude ukrašen pampasom i njegovom razuzdanošću i divljom lepršavošću. tako ova travka postaje uteha i teži smirivanju emocija i napetosti. Od posebnog je značaja jer pampas voli osunčana mesta, ne preterano vlažna, na rastresitoj podlozi. kao oaza u u pustinji, mesto za okrepljenje duše, tela, misli i karaktera.

Pampas u kući

Ne postoji mesto u našem domu gde se ne može naći pogodno mesto za ovu metličastu ukrasnu biljku. U domu se uglavnom koristi osušena biljka, koja tim procesom postaje skoro večni zaštitini znak stila i elegancije prostora. Dnevni boravak je najčešće mesto, daje mu ton blagosti, nežnosti, smirenja, slobode. takodje spavaće sobe su idealne za pampas, potpuno anti alergensku osušenu biljku. Kupatilo je idealna prilika za pampas detalj u keramičkim vazama i postoljima. Hodnici, predsoblja, ateljei, radne sobe, trpezarije su takodje kao stvorena mesta za, mogli bismo slobodno reći ovu filozofsku biljku. A zašto, čitajte dalje? 

Filozofija

Šta je suština života? Verovatno je nema. Živeti možemo sa stilom i slobodom ili bez toga. Živeti možemo kroz daške bezbrižnosti, emocija, ushićenja, živeti možemo kroz ukrašavanje realnosti, koliko god smo sposobni i u mogućnosti. Živeti bez strogih i rigoroznih pravila, pušteni niz slapove fontane pampasa je prilaz jednom malom savršenstvu. Zato je pampas filozofija bohemian ili boho stila, širokogrudo, otvoreno, izistinsko, bez regresije i nemilih misli i ponašanja. Razigrano, a ne rezignirano, voleti ljude, prirodu, okolinu, apsolutno šarenilo dobrih misli i vibracija. Boho stil je kao maskotu mogao da uzme ovaj cvet i da ga promoviše u beskrajno doživljavanje i proživljavanje mladosti. Pampas okrepljuje i mami u nove slobodarske pohode.

Play Video
Shopping Cart
wpChatIcon

NOVO!

Pampas Mix

Pampas luster

Pampas jelka

Pampas u boji